Wat is een chilipeper?

Nou heel eerlijk, dit is misschien wel een gekke vraag. Want wat bedoel je wat is een chilipeper? Nou gewoon zo’n groente in de supermarkt die je pijn in je mond en andere plekken geeft?

Wij staan er eigenlijk niet zoveel bij stil wat een chilipeper eigenlijk is. En ik hoor je denken, Pieter… hoe belangrijk is dat nou… Goed punt, maar ja je moet ergens beginnen met schrijven haha.

Laten wij eens wetenschappelijk beginnen. De chilipeper is een vrucht van het (zogenaamde) geslacht Capsicum welke een onderdeel is van de Solanaceae ook wel de nachtschade familie genoemd. Maar wacht eens, nachtschade? Waar herken ik dat van? Je kan dit herkennen van de aardappel, de tomaat en jawel ook de paprika. En dat is ook helemaal niet zo gek, ik leg uit waarom.

In Nederland hebben wij het vaak over paprika en over peper maar wat belangrijk is om te weten is dat deze twee groente zoals wij ze kennis nagenoeg exact dezelfde groente familie is. Net zo goed als dat jij verschillende soorten tomaten hebt, heb je dus ook verschillende soorten paprika’s en de pittige paprika’s noemen wij in Nederland chilipepers. Dus eigenlijk praten wij helemaal niet over chilipepers maar over pittige paprika’s.

Ja nog geen 3 minuten aan het lezen en nu al geschokeerd. Nou houd je hoed maar vast, het wordt nog veel erger. Okay okay misschien wist je dit al maar het is natuurlijk alsnog wel een grappig feitje. Het geslacht Capsicum zijn dus allemaal paprika’s.

Toch zit er nog wel een redelijk verschil in smaak tussen paprika en chilipeper en gaat het echt niet alleen om de hitte. De paprika heeft een wat zoetere smaak terwijl pepers over het algemeen een wat hartigere smaak hebben. Soms zelfs fruitig. Dat alle pepers heet zijn klopt eigenlijk ook niet helemaal maar laten wij het niet te ingewikkeld maken.

Ondanks dat wij de planten van de chiliplanten gebruiken als een eenjarige plant is het officieel een meerjarige plant. De reden voor het gebruiken van de plant op deze manier is dat de wetenschap heeft aangetoond dat de peperplant in het eerste jaar meer vruchten levert en het ook economischer is om een zaadje groot te brengen tot een struik en dan de vruchten ervan te plukken. Je ziet daarom in de commerciƫle teelt dat er uitsluitend gewerkt wordt met jonge eenjarige peper planten. Bij niet commerciƫle teelt zijn inmiddels veel voorbeelden waarbij hobbytelers de planten laten overwinteren en waarbij sommige planten al tientallen jaren oud zijn. Gevolg? Hele grote planten met hele grote opbrengst.